Amandelen

U bevindt zich hier: Keelpijn Ľ Amandelen

De amandelen

De amandelen zijn verdikt lymfeklierweefsel en maken onderdeel uit van het lymfeklierstelsel. Dit is een uitgebreid stelsel dat het lichaam helpt om infecties te bestrijden. De mond en neus zijn een belangrijke ingang voor ziekteverwekkers. Daarom zit er bij de overgang van de mond en de neus naar de keel, een ring van lymfeklierweefsel. Dit lymfeklierweefsel vangt binnendringende ziekteverwekkers op en maakt ze onschadelijk. Een deel van dit weefsel is verdikt en wordt Ďamandelení genoemd.

Er is een neusamandel en een tongamandel en er zijn de keelamandelen. De neusamandel is het verdikte lymfeklierweefsel in het dak van de neus-keelholte. Vooral bij jonge kinderen is dit flink verdikt. Vanaf het achtste levensjaar neemt de omvang hiervan af. Links en rechts van de neusamandel begint de buis van eustachius die de neus-keelholte met de oren verbindt (en die open is).

De tongamandel zit achter op de tong. Deze geeft zelden klachten. Aan de zijkanten van de tong loopt de tongamandel over in de keelamandelen.

De keelamandelen (ook wel tonsillen genoemd) zitten achter in de keel. Ze zijn als je in de mond kijkt goed te zien als knobbel rechtsachter en linksachter in de keel. De huig hangt daar tussenin.

Ontstoken amandelen

Als er teveel ziekteverwekkers binnendringen, kunnen de amandelen zelf ontstoken raken. Het belangrijkste symptoom hiervan is een flinke zwelling van de amandelen.

Ontstoken keelamandelen zorgen meestal voor periodes met keelpijn, slikproblemen en verhoging van de lichaamstemperatuur. Als keelamandelen heel erg opzwellen kunnen er ook ademhalingsproblemen ontstaan. Dit zorgt vaak voor een onrustige nachtrust en veelal tot snurken. Als de keelamandelen gedurende langere tijd ontstoken zijn, kan dit leiden tot vermoeidheid, slechte adem en hangerigheid.

Een ontstoken neusamandel zorgt vaak voor een soort doorlopende verkoudheid en een vieze neus. Ook hierbij worden slecht slapen en snurken gezien als klacht. Ook kunnen bij een ontstoken neusamandel herhaald oorontstekingen voorkomen. De neusamandel en de keelamandelen kunnen ook tegelijkertijd ontstoken zijn. Dan kunnen al de genoemde klachten tegelijk voorkomen.

Lees verder over het knippen van de amandelen -->

U bevindt zich hier: Keelpijn Ľ Amandelen

(advertenties)